سوغات تبریز
تبریز معروف به شهر شیرینی ایران انواع شیرینی های لذیذ را دارد.
آجیل
کیفیت آجیل تبریز شهرت جهانی دارد. دلیلش این است که به خاطر آبوهوای مناسب این منطقه، اکثر خشکبار استفادهشده غیر از پسته در همین منطقه کشت میشود و همین دسترسی و نحوهی آمادهسازی ماهرانهاش باعث شده که آجیل تبریز از مرغوبترین آجیلهای ایران باشد. بادام، نخود، کشمش، گردو، انواع تخمه (تخم کدو، تخم هندوانه، تخم آفتابگردان)، فندق و … از جمله اجزا این آجیلها هستند.
شیرینی قرابیه
قرابیه کلوچه سنتی تبریز و سوغات محبوب این ناحیه است که قیمت آن هم ارزان نیست. مواد اصلی در تهیه قرابیه عبارتاند از آرد، شکر، وانیل و تخممرغ و سایر موارد اضافی.
نوقا وشکلات تسبیحی
نوقا از دیگر شیرینیهای سنتی تبریز است که درواقع متعلق به اروپای جنوبی و خاورمیانه بوده و در ایران هم طرفداران زیادی پیداکرده است. نوقا نوعی شیرینی از خانواده گز بوده و از سفیده تخممرغ، شکر، گردو و وانیل تشکیل شده است.
باقلوا
باقلوا نوعی شیرینی سنتی و مخصوص کشورهای آسیای میانه است که وارد کشور ما هم شده است. تبریز یکی از معروفترین شهرها در زمینه تولید باقلوا به سبک ترکیه است. در تهیه باقلوا از آرد، شکر، تخممرغ، هل استفاده میشود و این شیرینی ظاهری مربعی شکل یا لوزی شکل دارد.
لبنیات
لبنیات، مهمترین محصول تبریز و استان آذربایجان شرقی است. پنیر لیقوان که بر سر سفرههای صبحانه بسیاری از ما ایرانیها پایه ثابت است، محصولی بینظیر از تبریز است.
قالی
قالیبافی یکی از صنایعدستی مهم استان آذربایجان شرقی است که قدمت آن به دوره سلجوقی و ایلخانی برمیگردد. این هنر در عصر صفوی و تیموری اوج گرفت تا به امروز که تبریز را بهعنوان شهر جهانی فرش در مجامع بینالمللی میشناسیم. در عصر صفوی طرحهایی مثل گل و بوته، سجادهای، لچک و ترنج در فرشها استفاده میشد. نقش گل شاهعباسی یکی از زیباترین نقوش فرش است که در عصر صفوی رواج پیدا کرد و تا امروز هم در بسیاری از فرشها استفاده میشود.
چرم تبریز
چرم تبریز، آوازی جهانی دارد و بسیاری از تولیدکنندگان چرم در تبریز با شرکتهای خارجی کار میکنند و محصولات صادراتی تولید میکنند.
ورنی بافی
ورني يكي از زيراندازهاي سنتي منطقه آذربايجان ميباشد كه در منطقه اهر و ارسباران به صورت وسيعي توسط زنان عشاير بافته ميشود. مشخصات فني ورني به شرح زير ميباشد:
دار ورني در دو نوع فلزي و چوبي ساخته ميشود كه بصورت عمودي چله كشي شده و از جنس نخ، پشم و ابريشم ميباشد.
گلیم بافی
منطقه آذربايجان و بهويژه شهر تبريز از ديرباز در خلق قاليهاي نفيس، نقش عمدهاي داشته است.
سابقه تاريخي هنري اين مردم به دوران مادها ميرسد. طراحي فرش در اين مرز و بوم، سابقه طولاني دارد و طراحان بزرگي در اين منطقه وجود داشتهاند كه با خلق آثار گرانبها و باارزش، خدمات ارزندهاي به فرش ايران كردهاند.
سفال و سرامیک
سفالگری یکی از هنرهای اصیل و با سابقه در آذربایجان است که به فراخور زمان با تحولات تکنیکی و هنری بسیار توانسته است مخاطبان متعددی رو با سلایق گوناگون به خود جلب کند.
قلم زنی
تزیین و کندن نقوش بر روی اشیای فلزی به ویژه مس، طلا، نقره، برنج یا به عبارت دیگر ایجاد خطوط و نقوش به وسیله قلم با ضربه چکش و بر روی اجسام فلزی. قلمزنی یکی از رشتههای هنرهای سنتی ایران است که در دستهبندی، در رده هنرهای صناعی و در گروه فلزکاری قرار دارد. قلمزنی روی مس. ساختن اشیاء با فلز مس، برنج، نقره و … به روش سرد را «دواتگری» گویند، این هنر با سابقه چندین هزار ساله خود؛ در دوران هخامنشیان رواج یافت و در دوره ساسانیان به اوج خود رسید.
منبت کاری
یکی دیگر از هنرهای استان هنرپرور تبریز منبت کاری است.
اشیاء مختلفی را می توان یافت که مزین به منبت کاری هستند، در شهر تبریز می توان منبت کاری را در ساختمان بناهای تاریخی نیز مشاهده کرد. در بناهای تاریخی از جمله در، پنجره، محراب، منبر، میز و … را می توان از نزدیک نظاره کرد و با هنر ناب منبت کاری آشنا گردید. منبت کاری یکی از هنرهای پر زحمت و دارای ظرافت است که استادان حرفه ای آن را از مواد اولیه ارزان و ساده بوجود می آورند. منبت کاری هنری است ترکیبی از کنده کاری و حکاکی بر روی چوب که موجب نقش برجسته های زیبا می شود. این نقوش طرح های اسلیمی، خطوط کوفی و … هستند.سابقه این صنعت در ایران به 1500 سال می رسد و قدیمی ترین اثر منبت کاری موجود یک لنگه در چوبی است و روی آن با خلال هایی از چوب گردو و نقوش زیبایی تزئین شده است.